•  Ko je Nikola Maletić, kako bi sebe najkraće predstavio?

Nikola Maletić je pre svega pozitivna i uvek nasmejana osoba, koja voli da čita, druži se sa drugim ljudima, pomaže drugima… Ljudi kažu da negujem timski duh i da unosim prijatnu, pozitivnu, energiju. Veliki sam optimista i uvek tačno znam šta želim. Učenik sam Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu.

  • Kako najčešće provodiš svoje dane - koja su tvoja interesovanja i hobiji?

Najčešće svoje slobodno vreme, kog nema mnogo, provodim u prirodi, čitam knjige, volim da putujem, odlazim u pozorište, volontiram, organizujem događaje, debate, panele, edukacije… Volim da slušam muziku, vozim rolere, jašem konje…

  • Gde te možemo najčešće sresti u Novom Sadu, na kojim lokacijama najradije provodiš slobodno vreme?

Na ovo pitanje imam zanimljiv odgovor. Pre manje od mesec dana na jednom kulturnom događaju sreo sam stariju gospođu koja mi je prišla i rekla: “ Tebe nema gde nema” Ispostavilo se da me je prepoznala sa ranijih događaja na kojima sam volontirao. Od tada volim da kažem da ne postoji mesto gde me nema. Siguran sam da je svako ko posećuje kulturne, sportske ili druge događaje, makar jednom video mene. Najradije provodim svoje slobodno vreme u prirodi sa prijateljima i porodicom. 

  •  Šta je bio tvoj motiv da se uputiš u volontersku avanturu?

Ja sam svoju volontersku avanturu započeo neznajući u šta se upuštam. Imao sam ideju da želim da doprinesem svom gradu i pomognem mu da bude što bolja Evropska prestonica kulture, ali nisam bio svestan da će mi to otvoriti vrata u novi svet, svet volontiranja. I ranije sam volontirao ali je to sve bilo u okviru škole, nikada do tada se nisam prijavljivao na neke događaje.

  • Kakvo je tvoje dosadašnje iskustvo sa volontiranjem?

Do sada sam volontirao na kulturnim, sportski, ekološkim, edukativnim događajima I projektima. Preovladavaju kulturni događaji jer me oni najviše, trenutno, zanimaju. Kada pogledam iza sebe, mislim da imam poduži spisak događaja na kojima sam učestvovao. 

  • Šta su za tebe formula i ključ volontiranja?

Formula I ključ volontiranja za mene jeste srce. Mislim da morate voleti I želeti da volontirate da biste volontirali. Mislim da je volonterski duh i volontiranje neprocenjiva vrednost koja se neguje i koju neko ili ima ili ne. To ne znači da ne mogu svi biti volonteri. Svako može biti volonter ako u tome uživa I ako ga to ispunjava.

  • Koje volonterske akcije se najradije sećaš?

Najradije se sećam volontiranja na Dočeku u okviru Evropske prestonice kulture. Bilo je veoma zanimljivo dočekati novu godinu okružen pozitivnim, nasmejanim ljudima u Petrovaradinu uz odličnu muziku. Mislim da je to volontiranje koje ću uvek pamtiti. 

  • Koliko volontiranje pomaže mladima da se samoostvare, da nađu put to sebe i svog „zvanja“ u budućnosti?

Mislim da je volontiranje pravi put da pronađete ono za šta ste vi stvoreni. Vi kao volonter nemate nikakvu obavezu, ako vam se poziv ne svidi ne morate da se prijavite. Širok je spektar poziva i akcija na kojima možete učestvovati, sportske, kulturne, obrazovne, zdravstvene… Jednostavno u jednom momentu shvatićete šta je to što vas zanima i što vam je srcu drago. Mnogi volonteri pronađu i posao volontirajući, nikad se ne zna ☺

  • Kada pričaš sa drugima, šta navodiš kao glavnu motivaciju drugim ljudima za priključivanje?

Kao glavna motivacija za priključivanje mogla bi da bude prisutnost na događajima kao i neka vrsta doprinosa zajednici, okolini. Ali siguran sam da bi postao volonter, to moraš da želiš. 

  •  Volontiranje je za nas stvar srca - kako bi u jednoj reči/sintagmi opisao/la šta je za tebe volontiranje?

Za mene volontiranje je ljubav, podrška drugima, zabava!