• Ko je  Olga Kovač, kako bi sebe najkraće predstavio/la?

Radni vek provela u zdravstvu. Svo vreme bila i sindikalni rukovodilac i aktivista. Sada sa kolegom vodim Udruženje penzionera “Seniori” i  KUD u okviru  Udruženja. Kada imam vremena posećujem kulturne događaje u gradu ili jednostavno uživam sa prijateljima .

 

  •  Kako najčešće provodiš svoje dane - koja su tvoja interesovanja i hobiji?

Najviše provodim sa KUD-ovcima i ostalim članovima Udruženja penzionera “Seniori”. Kod kuće gajim cveće. Orhideje, hibiskuse ,…Sa unucima crtam- učim ih i pevam. Mnogo toga bih volela ali naprosto nemam vremena.

 

  • Gde te možemo najčešće sresti u Novom Sadu, na kojim lokacijama najradije provodiš slobodno vreme?

Na štrandu leti ili u nekom kafiću sa prijateljima

  •  Šta je bio tvoj motiv da se uputiš u volontersku avanturu?

Moja profesija podrazumeva pružanje pomoći drugom. Sam čin davanja  predstavlja veliko zadovoljstvo. Čovek se kroz volontiranje oplemenjuje i obogaćuje. Upoznaje izuzetne mlade ljude kao i ljude iz svoje generacije jednako izuzetne. Količine dobre energije na volontiranju je velika, nemerljiva. Spoj starijih i mladih na tim aktivnostima  daje velike rezultate u poslu koji obavljamo, zajednici korist a nama divnu razmenu iskustava, razmišljanja, uvažavanja… jednom rečju - lepotu.

  •  Kakvo je tvoje dosadašnje iskustvo sa volontiranjem?

Veliko. Ja sam član Volonterskog servisa od njegovog osnivanja. Učestvovala sam na mnogim volonterskim akcijama.

  •  Šta su za tebe formula i ključ volontiranja?

Spremnost da pokloniš svoje vreme i rad zajednici. Želja za novim iskustvima, neke nove veštine koje naučimo volontirajući. Druženje sa ljudima velikog srca,a svi volonteri ga imaju. Najvažnije želja da se pomogne drugome bez naknade !

 

  •  Koje volonterske akcije se najradije sećaš?

Teško se odlučiti  od velikog broja akcija. Možda mi je najupečatljiviji bio prvi Kaleidoskop kulture. U kratkom vremenu veliki broj kulturnih događaja, po nekoliko u jednom danu.

 

  • Koliko volontiranje pomaže mladima da se samoostvare, da nađu put to sebe i svog „zvanja“ u budućnosti?

Prvo  njihova odluka da se uključe u volontirane je početni korak u tom pravcu. Volontiranje je najpozitivnije mesto i okruženje za samoizgradnju mladih ljudi. Tu je veliki broj dobrih uzora koji ih usmeravju  u tom pravcu.

 

  •  Kada pričaš sa drugima, šta navodiš kao glavnu motivaciju drugim ljudima za priključivanje?

Zadovoljstvo učešća u tim aktivnostima. Divnu energiju i atmosferu  zahvaljujući volonterima. Izuzetno dobra i lepa iskustva i na kraju pomoć zajednici.

 

  • Volontiranje je za nas stvar srca - kako bi u jednoj reči/sintagmi opisala šta je za tebe volontiranje?

 Voli i daruj !